2012/1. Hírlevél - Zala Termálvölgye Egyesületi tagoknak
A Zala Termálvölgye Egyesület aktuális hírei LEADER pályázatok aktualitásairól, 2012. évi pályázati lehetőségekről, szlovéniai kapcsolatfelvételről stb.
Tisztelt Egyesületi Tagunk!
A Zala Termálvölgye Egyesület legfontosabb híreit, információit összefoglaltuk ebben a tájékoztató anyagban. A levélben szereplő témák a következőek (a címre kattintva a kurzor az adott témához ugrik):
- Beadott LEADER pályázatok aktualitásai
- Pályázati lehetőségek 2012-ben
- Monitoring kötelezettség nyerteseknek
- Szlovéniai LEADER kapcsolatfelvétel
Beadott LEADER pályázatok aktualitásai
A 2011. decemberben lezáródott LEADER kiírás keretében összesen 37 db pályázat érkezett be több mint 200 millió forint támogatási igénnyel a Zala Termálvölgye Egyesülethez.A pályázatok LEADER célterületenkénti megoszlását, a kalkulált támogatási igényt az alábbi összefoglaló táblázat tartalmazza.
Ssz. | Célt.azonos. | Célterület megnevezése |
Darab | Támogatás igény |
Keretösszeg |
1 | 1 027 675 | Helyi termék előállításhoz, értékesítéshez kapcsolódó nagyprojektek támogatása | 4 | 103 567 288 | 95 000 000 |
2 | 1 027 668 | Helyi termék előállításhoz, értékesítéséhez kapcsolódó kisprojektek támogatása | 2 | 2 865 024 | 10 000 000 |
3 | 1 021 778 | Helyi termékek piacra jutásának ösztönzése | 0 | 0 | 11 000 000 |
4 | 1 027 682 | Hagyományos gyümölcsösök kialakításának ösztönzése | 4 | 11 754 020 | 20 000 000 |
5 | 1 021 747 | Fecskeházak kialakítása | 7 | 47 248 083 | 30 000 000 |
6 | 1 021 730 | Fecskeház központ és ifjúsági centrum létrehozása | 1 | 14 996 761 | 15 000 000 |
7 | 1 021 785 | Turisztikai információs pontok kialakítása és fejlesztése | 3 | 7 784 746 | 6 000 000 |
8 | 1 021 716 | Rendezvények infrastrukturális feltételeinek és eszközhátterének fejlesztése | 2 | 5 990 000 | 6 000 000 |
9 | 1 021 822 | Látóutak támogatása | 12 | 3 025 358 | 4 000 000 |
10 | 1 021 723 | Szakmai rendezvények támogatása | 2 | 3 447 750 | 5 000 000 |
ÖSSZESEN |
37 | 200 679 030 | 202 000 000 |
Pályázati lehetőségek 2012-ben
Hévíz és Zalaszentgrót térségében 2012. év során a tervek szerint öt alkalommal kerül sor pályázatok kiírására több száz millió forint támogatási keretösszeggel.Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013-as programozási időszak végéhez közeledve a Zala Termálvölgye LEADER Helyi Akciócsoport területén a fejlesztési források jelentős része már lekötésre került. Ezidáig 65 db pályázat részesült összesen 713 millió forint támogatásban.
A fennmaradt forrásokat 2012. év során több pályázati kiírás keretében ítélik oda a térségi vállalkozásoknak, civil szervezeteknek, önkormányzatoknak. A 2012. évi pályázatok:- Mikrovállalkozások fejlesztése jogcím - keretösszeg: 75 millió Ft
- Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím - keretösszeg: 75 millió Ft
- Vidéki örökség ösztönzése jogcím - keretösszeg: 20 millió Ft
- Falumegújítás és fejlesztés jogcím - keretösszeg: 20 millió Ft
- LEADER jogcím kiírásai (pl. helyi termék fejlesztés) - keretösszeg: max. 244 millió Ft*
Az Irányító Hatóság tájékoztatása szerint a mikrovállalkozás és turisztika jogcímek kiírására az év első felében kerül sor, a falumegújítás ill. vidéki örökség jogcím megjelenésére 2012. szeptemberében lehet számítani. A LEADER program új kiírásai legkorábban 2012. év végén jelennek meg.
A Zala Termálvölgye Egyesület tavaly elfogadott Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája alapján 2012-ben a vállalkozási, gazdaságfejlesztési projektek ösztönzésén, támogatásán lesz a hangsúly a térségben.Monitoring kötelezettség nyerteseknek
A 18/2009. (III.6.) FVM rendelet értelmében az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott intézkedések (pl. LEADER, ÚMVP III.) kedvezményezettjei évenkénti monitoring adatszolgáltatásra kötelezettek. A támogatási határozattal rendelkezők az adatszolgáltatási kötelezettségüknek 2012-ben február 13. és március 12. között tehetnek eleget. Az adatszolgáltatást kizárólag ügyfélkapun keresztül elektronikus úton lehet teljesíteni. A kötelezettség tehát kiterjed a Zala Termálvölgye Egyesület által támogatásban részesített pályázókra is a következő jogcímeknél:- ÚMVP III. Falumegújítás és fejlesztés,
- ÚMVP III. Vidéki örökség megőrzése,
- ÚMVP III. Turisztikai tevékenységek ösztönzése,
- ÚMVP IV. LEADER program.
Például: 28/2012. (II. 10.) számú MVH Közlemény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és az Európai Halászati Alapból (EHA) támogatott intézkedések 2012. évi monitoring adatszolgáltatás teljesítésének részletes szabályairól - link: http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk...
Az adatszolgáltatás elmulasztása szankciókat vonhat maga után! Kérjük - amennyiben 2011. december 31-ig kézhezkapta támogatási határozatát - Ön is teljesítse monitoring kötelezettségét!Szlovéniai LEADER kapcsolatfelvétel
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) támogatásával szlovéniai tanulmányúton jártak a Zala Termálvölgye LEADER helyi akciócsoport (HACS) munkatársai 2012. január 31-február 2. között.A Hévíz és Zalaszentgrót térségének 34 településén tevékenykedő LEADER HACS az osztrák-magyar-szlovén határmenti Goricko LEADER akciócsoporttal vette fel a kapcsolatot nemzetközi együttműködés kialakítása céljából. Minderre az MNVH projektelőkészítő látogatásokat segítő alapja biztosított lehetőséget.
A Zala Termálvölgye munkaszervezetének 3 munkatársa a látogatás során felkeresett LEADER programból támogatott, valamint helyi termék témájú mintaértékű fejlesztéseket is. A tanulmányút fontosabb állomásai:- Az 1. projekt látogatás helyszíne Tesanovci a projektgazda székhelye volt. A DRUŠTVO LJUBITELJEV MALIH ŽIVALI MALA HIŠA szervezet „Az állatok a barátaink” című LEADER projektjét az elnök Andrej Sefancec ismertette (honlap: www.malahisa.si). Fejlesztésük célja a háziállatokkal (pl. kutyák, macskák) való megfelelő bánásmóddal kapcsolatos információadás, szemléletformálás a térségben. A környékbeli lakosság állatokkal kapcsolatos felelősségteljes magatartásának erősítése érdekében a szervezet egy komplex projektet hajtott végre. LEADER pályázatból megvalósították szervezetük arculatának kiépítését (arculattervezés, kiadvány, honlap), adminisztratív hátterük erősítését (pl. laptop, nyomtató vásárlás), felmérést végeztek, tanulmányt készítettek, workshopot szerveztek a térség iskolásainak, óvodásainak, továbbá infrastrukturális beruházásokat valósítottak meg. A rövid szóbeli ismertető után a csapat autóba ült és felkereste a projekttel kapcsolatos fontosabb helyszíneket. Az első állomás a pályázó legfontosabb együttműködő partnere egy nemrég átadott, EU-s normák szerint működő ebrendészeti telep volt Lukacevciben. A telep valóban egyedülálló volt. A kennelekben padlófűtés, külső-belső rész, kutyaház, valamint szakképzett, állatbarát felügyelet szolgálta a kóbor kutyák komfortját. A civil szervezet együttműködésével (pl. telepi kutyák sétáltatása, kutyák új gazdához való szervezése) ez a hatósági feladatellátás egyértelműen mintaértékűvé tudott válni. Második állomásként a szervezet elnöke Moravske Toplice egyik parkjába kalauzolta a látogatókat. A LEADER projekt részeként a településen számos információs tábla és tároló edény került elhelyezésre az állati ürülékek számára. A városi kutya sétáltatás ezen nélkülözhetetlen kellékét a civil szervezet tagjai rendszeresen ürítik. A harmadik és egyben utolsó állomás Sebeborci volt, ahol Andrej Sefancec bemutatta a pályázat keretében megépített kutya akadálypályát. A létesítmény a kutyák oktatását segíti elő. A szervezet tagjai egy, a projektből finanszírozott tréneri képzésen is részt vettek a pálya megfelelő használata érdekében. Az így létrejött szolgáltatást a térségi lakosok az első években ingyenesen vehetik igénybe.
- A 2. projekt látogatás helyszíne Andrejci volt, ahol anya és lánya kezdett saját vállalkozásba. Sonja Kolosa, a munkanélkülivé vált lány kényszerből lett vállalkozó (Proizvodnja Peciva Figaro). Kitanulta a cukrász mesterséget, átépítette otthona egy részét kisüzemmé és mára ő látja el tortákkal és süteményekkel szűkebb térségét. A hagyományos ízek (mint amilyen a híres „prekmurska gibanica”) mellett saját receptekkel is színesíti kínálatát. Előrecsomagolt édességei több boltban és lakodalomban is megtalálhatóak. Édesanyja lányával egy ingatlanon építette ki házi sütödéjét. Hagyományos kemencéjében helyi alapanyagból, kizárólag tradicionális térségi kenyértípusokat süt. Az átlagban napi 50 kg kenyér egy részét a települési kisboltban értékesíti, a maradékot pedig mindig elhordják otthonából a helyiek. Elmondása szerint terméke annak ellenére kelendő, hogy drágább a nagyüzemi pékárunál. Vásárlói azonban hajlandóak többet fizetni a jó ízű, mesterséges adalékanyagok nélküli, hosszan eltartható kenyérért. Persze ahhoz, hogy az Andrejci házi üzemek gazdaságosan üzemeltethetőek legyenek az is kell, hogy a ház körüli birtokon az alapanyagra valót meg tudja a család termelni. Például a földjeiken betakarított gabonát becserélik a muraszombati malomban étkezési lisztre. A vállalkozóvá válást segítő állami kedvezményeken kívül egyáltalán nem vettek igénybe EU-s, vagy egyéb támogatást fejlesztéseik megvalósításához. Önerőből építették fel a megélhetésüket biztosító vállalkozásukat.
- A 4. projekt látogatás helyszíne a 2008-ban létrejött Salovcibeli öko-szociális parasztgazdaság volt (honlap: www.facebook.com/ekokorenika). Tevékenységüket Alojz Kavaš szociológus, a létesítmény vezetője mutatta be. A gazdaság több civil szervezet és szociális intézmény támogatásával egyfajta rehabilitációs központként működik. A létesítmény célja, hogy a lelki, szellemi és fizikai nehézségekkel küzdő személyek (átlagosan kb. 30 fő) a hagyományos, természetközeli munka révén gyógyuljanak. Munkájuk finanszírozásához számos támogatást kapnak (a köz- ill. magánszférától egyaránt), de tevékenységükben hangsúlyos elem vállalkozói szemlélet, a fenntarthatóság. Állatokat tartanak (lovak, kecskék, disznók, nyulak stb.), 20 hektáron őshonos gabonát termesztenek, gyümölcsöst művelnek, zöldséget termesztenek, gyógynövényeket gyűjtenek. Ebből pedig biotermékeket állítanak elő, úgymint teákat, ivóleveket, aszalványokat, olajat, lekvárokat, szörpöket. A termékeket Mariborban, Muraszombaton illetve helyben értékesítik. A közeljövő egyik fejlesztése lesz annak a vendégfogadó résznek a kialakítása, melynek révén akár egy busznyi látogatót is jól tudnak lakatni helyben készült biotermékekkel, ezzel is bevételt szerezve a gazdaságnak. A projekt vitathatatlan hagyományőrző, gazdasági és természetvédelmi hasznossága mellet külön értéket képvisel az a szinte „család-szerű” közösség, amely ezt a parasztgazdaságot élettel tölti meg.
- Az 5. projekt látogatás helyszíne Valentina Lazarovski vállalkozó tejtermékeket előállító kisüzeme volt Ratkovciban (honlap: www.goricki-sir.si). A korábban az élelmiszer-lánc felügyeletnél ellenőrként dolgozó asszony 2010-ben hozta létre üzemét azzal a céllal, hogy saját illetve a környékbeli gazdák által megtermelt alapanyagból (kecske, juh és tehén tej) sajtot, joghurtot, túrót állítson elő. A termék előállításának kulcskérdése az alapanyag származása. A vállalkozó szerint a nagyüzemi körülmények között előállított tej alkalmatlan a minőségi sajtkészítésre. A környékbeli dombokon legelő állatok ideális alapanyagot biztosítanak a termék előállításához, és nem mellesleg hozzájárulnak a kulturtáj megőrzéséhez. Az üzem akár napi 700 liter tejet is képes lenne feldolgozni. A vállalkozó LEADER pályázat keretében alakította ki termékeihez kapcsolódóan a Goricki Sir (Goricko Sajt) márkanevet, arculatot. Többek között megvalósult a logó ill. csomagolás tervezése, honlap és kiadványok készítése, PR kampány megvalósítása. Áruját egyre több helyre szállítja a régióban (külföldre is), de tejtermékeit turisták, környékbeli nyaralótulajdonosok az üzemnél is megvásárolhatják. A vállalkozás fejlődése töretlen. Újabb LEADER pályázat segítségével egy vendégfogadó helyiség kialakítását tervezik Jozica Celec helybéli vállalkozóval közösen annak érdekében, hogy képesek legyenek nagyobb turistacsoportokat is színvonalasan vendégül látni, ezzel is bővítve jövedelemforrásaikat.
- A 6. projekt látogatás helyszíne a szintén Ratkovcibeli mézes sütemény készítő műhely volt (honlap: www.medicarstvo.com). Jozica Celec mutatta be a vállalkozás tevékenységét. A családi vállalkozás több mint 20 éve foglalkozik péksütemény figurák és mézeskalácsok sütésével. E hagyományos tevékenység végzéséhez szükséges tudást apósától szerezte meg, aki 1937-től közelmúltbeli haláláig űzte a mesterséget. A sütést fiával együtt végzik főállásban, de szükség esetén (pl. egy-egy lakodalomnál vagy valentin nap előtt) a család többi tagja is besegít a munkába. Termékei készítéséhez megőrizte a hagyományos recepteket. Az étkezési célra szánt mézeskalács kizárólag természetes alapanyagokból (pl. gesztenye, minőségi liszt, só) készül, ezt ízesít többek között mézzel, aszalt gyümölccsel vagy éppen dióval. Az ajándéktárgynak szánt tradicionális mézeskalács figurák akár 30 évig is eltarthatóak. A műhely igazi turista látványosság. A vállalkozó ezt tudatosan is igyekszik erősíteni. Ápolja a kapcsolatot a környékbeli turisztikai szolgáltatókkal, túrát szervez, idegenforgalmi témájú nemzetközi projektekben vesz részt. A termékeit főként helyben árusítja, de jár vásárokba és a térségben hagyományos búcsúkba is. Mézeskalács készítő bemutatóival rendszeres vendége a környékbeli óvodáknak, iskoláknak. Vállalkozását önerőből építette fel, de mostanra megírta első pályázatát is. Valentina Lazarovskival közösen LEADER projekt keretében fejlesztheti a közeljövőben tovább vendéglátó tevékenységét.
- A 8. projekt látogatás helyszíne Bokraci Tremel Turista Farm volt (honlap: www.kmetija-tremel.si). Branko Tremel vállalkozó helyett felesége Simona Tremel mutatta be a több mint 38 éves hagyományokkal bíró vendéglátó tevékenységüket. A Tremel birtok igazi parasztgazdaság, amelyre ráépült a szállásadás és vendéglátóhelyi szolgáltatás. A dombtetőre épített több száz négyzetméter alapterületű létesítményben jól megfért egymás mellett az istálló az étterem, vagy akár a játszótér. A vendéglátás alapját a gazdaságban megtermelt növények, gyümölcsök, borversenyeken eredményes bor, szarvasmarhák, egyéb állatok adják. A farm gasztronómiai kínálatában a hagyományos ételek (hajdina kása, dödölle, házi rozskenyér stb.), házi borok és térségi pálinkák szerepelnek. A szálláshelyet 2 pályázatból fejlesztették a mai színvonalúra. Első körben a szobák és az étterem, második körben pedig egy konferencia és wellness épület valósulhatott meg EU-s támogatásból. A házigazda elmondása szerint ahhoz, hogy ebben a változó világban megőrizzék vendégeiket előre kellett, hogy meneküljenek. Új létesítményükben többek között fűthető jakuzzi, infra és gőzszauna, jóga szoba, 30 fős konferenciaterem szolgáltatásait vehetik igénybe az idelátogatók. A hagyományok és tradíciók 21. századi kényelemmel és szolgáltatásokkal párosulnak. A 19 férőhelyes szálláshely visszajáró vendégei között nem véletlenül szerepelnek közismert multinacionális és szlovéniai nagyvállalatok. A tulajdonosok büszkék örökségükre (magyar felmenőkkel is rendelkeznek), ezért is rendeztek be egy szobát nagy- és dédapáik hagyatékából. Abban, hogy a farmból családjuk tisztességesen meg tudjon élni nagy szerepe van szorgalmuknak és képzettségüknek. Egyedül a szobák takarítására alkalmaznak munkavállalót. Branko közgazdászként ellátja a vendéglátás teljes menedzsmentjét (beleértve a könyvelést, pályázaírást is), ezen túl szakács végzettségével egyszemélyben felel az asztalra kerülő ételekért és helyt áll a gazdaságban. Simona pedig ellátja az összes többi feladatot (beleértve két fiúgyermekük felnevelését).
Kelt: Zalaszentgrót, 2012. február 29., Készítette: Zala Termálvölgye Egyesület